Минерали и витамини, които често липсват на организма
Минерали и витамини, които често липсват на организма / снимка: zdrave.log.bg

Голям процент от хората не приемат в достатъчно количество няколко полезни витамини и минерали, които са изключително важни и полезни за здравето. Zdrave.log.bg публикува кои са те.

Витамин D

Витамин D е важен за активиране на имунната система срещу сериозните инфекции. Той е необходим на човешкия организъм за абсорбирането и оползотворяването на калция и фосфора и помага за нормалното израстване на зъбите и костите. Изследване показва, че хората с недостиг на витамин D са 80% по-застрашени от сърдечен удар, защото този витамин възпрепятства карцирането на артериите. Той се получава по естествен път от ултравиолетовите слънчеви лъчи, които намаляват през зимата. Може да си направите изследване на кръвта за количеството Витамин D в организма ви. Необходимо е да имате над 30 нанограма на милилитър. Витамин D може да си набавяте чрез допълнително приемане на капсули или в храни като сардини и тлъсти риби.

Магнезий

Магнезият повдига самочувствието и настроението. Ако той липсва в организма, ние се чувстваме по-тревожни, по-нервни, по-раними и чувствителни. Магнезият участва в над 300 процеса в организма ни. Проучване, публикувано в Journal of the American College of Nutrition, е установило, че липсата на магнезий повишава риска от сърдечни заболявания. Магнезият засилва дейността на мозъка и силата на паметта, твърдят китайски учени от университета Синхуа в Пекин. Изследване на Медицинския университет в Южна Каролина, САЩ, показва, че хората приемат средно само 80% от необходимата дневна доза магнезий - 400 милиграма. Без достатъчно магнезий, клетките нямат възможност да произвеждат енергия, допълват те. Затова се препоръчват храни, богати на магнезий като бял боб, спанак, броколи, скариди.

Витамин B12

Витамин В12 помага за образуването на червените кръвни телца и е полезен за нервната система. Британско проучване показва, че количествата на този витамин намаляват при възрастните хора и това се отразява на дейността на мозъка им. Необходимата дневна доза от витамин B12 е 2,4 милиграма. Продуктите, от които може да се набави, са сьомга, яйца, риба, телешко месо и млечни продукти. Достатъчно е да пием чаша естествено прясно мляко сутрин, а само ако нивото на витамин B12 е под минимума, тогава да взимаме допълнителни добавки.

Калий

Ниските количества калий в кръвта са опасни за сърцето, защото без него сърдечният мускул функционира мързеливо. Калият помага също за разграждането на глюкозата и създаването на енергия за организма. Проучване показва, че младите хора поемата едва 60-70% от необходимата дневна доза, която е 4700 милиграма. Половин авокадо съдържа около 500 мг калий, а един банан - около 400 мг. Ако не обичате плодове - можете да ядете по един голям картоф, който съдържа около 1600 мг.

Йод

Йодът е необходим за производството на хормоните T3 и T4, които спомагат за изгарянето на калориите. Това означава, че йодът помага за намаляване на килограмите и носи енергичност. От йод се нуждае не само щитовидната жлеза, но и мозъкът. Специалисти по храненето от Университета в Мюнхен препоръчват на бременните да поемат йод за по-умно бебе. Анализът на солта в магазините показва, че производителите през последните четири десетилетия все по-рядко и все по-малко йодират солта, която продават, сочи проучване на Университета в Тексас. За набавяне на допълнителен йод се препоръчва естествено прясно и кисело мляко, защото животновъдите дават необходимата за организма йодирана сол на животните, а елемента се прехвърля в млякото им. Достатъчната дневна доза може да бъде набавена с кофичка естествено кисело мляко или с две яйца.